2005. április 21., csütörtök

A MÁV is beszáll a szlovák állami árufuvarozó privatizációjába?

A német Deutsche Bahn és az osztrák ÖBB mellett a MÁV is érdeklődik a 2005. végéig privatizálandó szlovák vasúti teherfuvarozó, a ZSSK Cargo iránt – írja a Financial Times Deutschland.


A lap értesülései szerint az említett társaságokon kívül az amerikai Rail World befektetői csoport is azt fontolgatja, hogy megvásárolja a ZSSK-t.

A privatizáció megalapozása már 2001-ben megkezdődött Szlovákiában, a vasúti pályainfrastruktúrának a vasút üzemeltetési feladatköréből történő szervezeti leválasztásával, majd az árufuvarozás külön társaságba szervezésével.

A szlovák kormány a múlt héten hagyta jóvá a tervet, hogy nemzetközi pályázaton értékesítsék az állami vasúttársaság e teherszállító leányvállalatát.

A MÁV esélyeit csökkentheti, hogy a vevőnek jelentős pénzügyi erővel kell rendelkeznie, mivel az eladásból átszámítva 514 millió euró (közel 130 milliárd Ft) bevételt remél a szlovák állam. A kormány által jóváhagyott dokumentum szerint májusban írják ki a pályázatot és októberig várják az ajánlatokat a befektetőktől.

A teljes írás a német Financial Times oldalán olvasható.

Nincsenek megjegyzések: