2007. február 4., vasárnap

A régi vasutak.hu számokban

A régi vasutak.hu 2004. végén indult tesztüzemben, és gyakorlatilag 2005-2006. során működött. Ezalatt 754651 oldalt töltöttek le a szerkesztők, olvasók és a hackerek szerverünkről, ami körülbelül napi 1000 oldalletöltésnek felel meg. Összesen 406 felhasználó regisztrálta magát. A vasutak.hu egy jelentős méretű szakmai közösség egyik tájékozódási pontja lett, és időnként a média háttéranyagául, hírforrásául is szolgált. Linkgyűjteményünk számtalan kisebb oldalra százas nagyságrendbe vitt látogatókat, szakirodalom-gyűjteményünk pedig több szakdolgozat elkészítéséhez nyújtott segítéget. A 2005. év grafikonján két kiugró pillanat látható: az egyik a Nemzeti vasútfejlesztési stratégia meghirdetése és vitára bocsátása, a másik a kormány 2005-ös vasútstratégiai határozatának nyilvánosságra hozatala volt.

2006. elején oldalaink látogatottsága stabilan az előző évi szint másfél-kétszeresére nőtt. Ennek talán legfontosabb oka az volt, hogy annyi anyagunk gyűlt össze, amit már érdemes volt kutatásra, böngészésre is használni.

2006. nyarán szerverünk több hackertámadás áldozata lett. Először kurd radikálisok törték fel az oldalunk - több száz PphNuke rendszerű oldallal együtt a világon. Ezt követően a fórumjainkat törték fel és rakták tele szerencsejáték- és pornográf tartalmakra mutató linkekkel. Az utosló félév megnövekedett forgalma ennek volt "köszönhető": a keresőkből rengeteg céltalan találat érkezett oldalainkra.

Az új oldalon fenntartjuk a moderációt, aminek egyetlen célja a hasonló kéretlen reklámok kommentárként való elhelyezésének megakadályozása.

Nincsenek megjegyzések: