2007. március 28., szerda

Karrierlehetőségek: hív a vasút....

Sokat írunk arról, hogy az EU a vasút fejlesztését preferálja, és hogy újra növekszik a vasúti áruszállítási piac. Mit jelent ez a karrierlehetőségek szemponjtából?

A legnagyobb vasúti társaság, a MÁV Zrt gyakornoki programja keretében közlekedés-, gépész- és villamosmérnököket keres, karrierportálján gyakorlatilag nincsenek állások. A belső karrierportálon az átszervezések miatt viszont folyamatosan vannak betölthető pozíciók, például mozdonyvezetőknek. Az új társaságként működő MÁV Cargo Zrt jelenleg nem keres munkatársakat, de fenntart karrier oldalt, ahol folyamatosan lehet jelentkezni pozíciókba.

A kisebb vasúti társaságok általában eseti jelleggel, és a vasúti szakma működő hálózatából keresnek általában tapasztalat munkatársakat. A BKV Zrt jelenleg villamos-, metró és HÉV területre nem, csak autóbuszos területre keres jelentkezőket.

A Magyar Vasúti Hivatal köztisztviselői állásokba fuvarjoghoz értő jogászokat, illetve közgazdászokat, statisztikusokat keres. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közlekedési területén nincsennek meghirdetett állások.

Egyetemisták számára a MÁV Zrt szakdolgozati rendszert tart fenn, konzultációs lehetőséggel. A gépészeti és pályavasúti területen mérnökök, a személyszállítási területen azonban közgazdászok is találhatnak kapcsolódási területet a vasúthoz. A Magyar Vasúti Hivatal tanulmányi versenyt hirdet, gyakorlatilag bármilyen területen tanuló, a vasút iránt érdeklődő hallgató számára, tehát nem csak mérnökök, hanem közgazdászok, jogászok, sőt, akár politiológia-szakos hallgatók is kereshetnek maguknak kihívásokat a vasút területén. Korábban a Gazdasági Versenyhivatal közgazdászok és jogászok számára kiírt versenyén is több vasúti témájú dolgozat nyert díjat.

Még fiatalabbak pedig a Gyermekvasútnál tanulhatnak bele a szakmába.

Nincsenek megjegyzések: