2005. január 16., vasárnap

Egyesült Államok: a mellékvonalakon sikeres Pioneer Railcorp kivonul a tőzsdéről

A Pioneer Railcorp részvénytársaságot Guy L. Brenkman alapította Illinoisban 1986-ban. A zárt körű részvénytársaságba saját maga készítette üzleti tervével toborzott tagokat. A cég az elmúlt 18 évben folyamatosan bővült, és több 2. és 3. osztályú mellékvonalat vásárolt fel szerte a Közép-Nyugaton és Délen. A cég erre a célra létrehozott leányvállalat most vásárolja fel 2.85 dolláros áron a 2.08 dollár könyv szerinti értékű (összesen 9.7 millió dollár, azaz körülbelül 1,8 mrd forint) eredeti részvényeket, hogy zárt részvénytársaságként működhessen tovább.

Tévedés azt képzelni, hogy a világon nincsen üzleti modell a mellékvonali vasúti közlekedés működtetésére. A Pioneer Railcorp egy kis, független, árufuvarozással foglalkozó cég, amely összesen 15 döntően rövid- és mellékvonali vasutat vásárolt fel eddig. A cég nem a múltból maradt itt szerencsés dinoszauruszként, hanem 1986-ban alapították magánszemélyek. A céget gründoló Guy L. Brenkman ezzel az óriásposzterrel gyűjtött maga mellé társakat 1987-ben.

A cég nem csak a piacon bizonyította, hogy van életképes üzleti modellje, hanem alapított egy szakközgazdasági folyóiratot is The Short Line címmel, amely immár a 175. számánál tart. A folyóiratban az érdeklődők a rövid-, ipari és turistavonalak eredményes működtetésének szakmai fortélyairól olvashatnak.

Talán nem felelőtlenség levonni azt a következtetést, hogy hazánkban sem a mellékvonalakban, hanem az üzmeltetőik szakismeretében lehet a hiba. Sikeres üzleti modellek csak a piacon szoktak kialakulni.

The Peoria Journal Star Online kiadásának cikke.
A Pioneer Railcorp oldala.

Nincsenek megjegyzések: