2005. január 24., hétfő

A mellékvonalak kezelésének kérdésköre, térségi vasútmodellek

2004. december 3-án a gazdasági és közlekedési miniszter szakmai kerekasztal megbeszélést tartott a vasútszakmai meghatározó képviselőivel, vezetőivel, melynek vitaindítóját korábban közöltük. Ezúttal az egyik meghívott, a MÁV-nak mellékvonali kérdéseken tanácsot adó Hungaroholding Consulting Rt vezérigazgatójának, Kardos Péternek ezt követően készített összefoglalóját közöljük a szerző engedélyével.

Az ötoldalas összefoglaló bevezetője szerint "A MÁV Rt. átalakításának egyik legkritikusabb összetevője a mellékvonalak jövőbeni kezelésének stratégiája, egyrészt a helyi közvélemény és politika érzékenysége, másrészt a jelenlegi közigazgatási rendszer - regionális közlekedés működtetését lehetővé tevő - közbülső szegmensének hiánya, harmadrészt azok egy részének kis forgalma miatt."

Kardos Péter először az eddigi kormányzati döntéseket foglalja össze, majd a regionális (térségi) rendszerek elvét mutatja be. Ezt követi a regionális vasutak néhány lehetséges modelljének bemutatása, végül a finanszírozási kérdések taglalása.

A tanulmány itt tölthető le.

További kapcsolódó anyagok:
A tanácskozás vitaindítója.
Térségi vasutak a XXI. században (a GKM és partnerei szakértőitől)
Közlekedési szövetségek megteremtése, a helyközi közlekedés átszervezése (a települési önkormányzatok szakértőitől)


Nincsenek megjegyzések: