2005. január 4., kedd

Saját vonatot indítanának a pécsi egyetemisták?

Saját vonatot akarnak indítani a pécsi egyetemisták Budapestre, a MÁV ugyanis megszüntette az esti Pécs és Budapest között közlekedő InterCity járatokat - írja az [origó]. A hallgatók és az oktatók szerint a járatok megszüntetése ellehetetleníti számukra a Budapestre jutást, illetve a Pécsre érkezést. A saját vonat, ami pontosan akkor indulna, amikor a megszüntetett járat, a tervek szerint akár charter jelleggel is működhetne. Vonatot akarnak bérelni a pécsi egyetemisták, hogy saját járatot indíthassanak Budapestre. A MÁV ugyanis megszüntette az esti Pécs és Budapest között közlekedő InterCity járatokat, emiatt azonban több ezer egyetemista és oktató csak jóval körülményesebben tud eljutni a fővárosba. A terv szerint vagy az egyetem, vagy a Hallgatói Önkormányzat indítaná a vonatot abban az időpontban, amikor a törölt InterCity indult.

A vonat indításához szükséges pénzt egyrészt a Hallgatói Önkormányzat költségvetési tartalékaiból, másrészt támogatók segítségéval biztosítanák. A pécsi diákok és oktatók szerint törölt járat kihasználtsága nem volt alacsony, sőt időszakonként túlzsúfolt volt. Megvárják a hivatali válaszadás határidejét, aztán, előreláthatólag a jövő héten, elkezdik szervezni a saját vonatukat.

A vasutak.hu megkeresésére Kresák Gergely pontosította az [origó]-ban megjelent hírt, ami nem pontosan tükrözte nyilatkozatát. A pécsi hallgatók tisztában vannak az InterCity veszteségének mértékével, ezért megegyezés hiányában elsősorban bérelt busszal próbálnák kiváltani a járatot. Tiltakozásukkal megkeresték a menetrendet megrendelő Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot és a MÁV Rt-t. A tiltakozó akció jelenleg azért szünetel, mert ígéretet kaptak arra, hogy a GKM és a MÁV felülvizsgálja a vonatpár megszüntetését és közvetlen tárgyalásokat folytat két héten belül a hallgatók képviseletével.

Az [origo] cikke

Nincsenek megjegyzések: