2005. április 25., hétfő

Súlyos vonatbaleset Japánban

Kisiklott és egy lakóházba csapódott egy utasokkal zsúfolt elővárosi Japánban hétfőn – írta a Yahoo! News a Reuters híre alapján. Az utóbbi tizennégy év legsúlyosabb japán vonatbalesetében legalább 37-en haltak meg és többszázan megsebesültek.

A balesetben öt vasúti kocsi siklott ki röviddel a reggeli csúcsforgalom után egy lakónegyedben Oszaka közelében.

A szerencsétlenség után több mint öt órával még sokan a vonat roncsai közé voltak beszorulva, miközben a mentők feszítővasakkal próbálták kiszabadítani őket.

Mintegy 300 embert kellett kórházba szállítani – nyilatkozta a Reutersnek a helyi rendőrség szóvivője, aki nem tudott róla, hogy a sínektől csupán hat méternyire fekvő lakóházban tartózkodók közül is kerültek-e ki sérültek.

A Nyugat-Japán Vasúttársaság elnöke rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta: Egyelőre nem tudni, mi okozta a szerencsétlenséget, egyelőre a sérültek mentése élvez elsőbbséget.

A vasúttársaság egyik operátora arról számolt be a Reuters-nek, hogy a vonat vezetője nem állt meg az előző állomáson. Egy későbbi sajtótájékoztatón nyilvánosságra hozták azt is, hogy a mozdonyvezetővel már korábban előfordult, hogy kihagyott egy olyan állomást, ahol meg kellett volna állnia.

Az utóbbi évek legsúlyosabb vonatszerencsétlensége Japánban 1991-ben történt a nyugaton fekvő Sigarakiban, ebben 42-en vesztették életüket és hatszázan sebesültek meg.

Nincsenek megjegyzések: