2007. március 13., kedd

Jelentősen növekszik a vasúti szállítás iránti igény

Az UIC előzetes adatai szerint 2006-ban világszerte jelentősen növekedett a vasúti forgalom. Európában a vasúti áruszállítási teljesítmény +4,9%-kal növekedett a tavalyi kisebb csökkenés után. Magyarországon a vasúti áruszállítási teljesítmény növekedése ezt is jelentősen meghaladta.

A vasúti személyszállítás utaskilométerben mért teljesítménye szintén növekedett Európában +2,5%-kal, ami további gyorsulást jelent a tavalyi +1,8% növekedéshez képest.

A magyar társaságok esetében és Európa-szerte megfigyelhető, az európai vasúti piacok erősödő integrációja miatt a nemzetközi forgalom az átlagot meghaladó mértékben növekszik. Számunkra szintén fontos, hogy Oroszországban is jelentős a növekedés üteme, az áruszállításban +5% a teljesítmény növekménye, az utasszállításban pedig +4% a teljesítmény növekménye.

Azokban az országokban, ahol a vasúti verseny hamarabb kibontakozott, elsősorban az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a vasutak évről-évre megdöntik az 1950-es években elért rekordjaikat. Sőt, most közben a balesetek száma is csökken.

Link: X-rail.net

Korábban: a magyar vasúti részpiacok fejlődése 2006-ban.

Nincsenek megjegyzések: