2007. június 22., péntek

Lassan vége a MÁV személyszállítási üzletágának

2007. június 30-án lejár a MÁV Zrt. személyszállítási engedélye, és a korábbi kormánydöntéseknek megfelelően egy profiltiszta személyszállítási leányvállalat, a MÁV Start Zrt veszi át ezeket a feladatokat. A MÁV szerkezetátalakításának legújabb lépcsője sokkal izgalmasabbra sikerült az árufuvarozási üzletág kiszervezésénél. (Fotó: Temp13rec)

Június 14-én szivárgott ki a MÁV-ból, hogy a Magyar Vasúti Hivatal elutasította a MÁV Start Zrt. működési engedély iránti kérelemét. Néhány nappal később nyilvánossá vált a határozat is, majd 20-án távozni kényszerült a MÁV Start vezetője, aki az Indexet úgy tájékoztatta, hogy reformok helyett mutyikorszak kezdődik az államvasúti személyszállításban. Az új vezető a MÁV Zrt-nél döntően pályavasúti pozíciókat betöltött Mosóczi László lett.

A sajtó szenzációkat kereső része másnap már arról írt, hogy "veszélybe került a vasúti személyszállítás" (mfor, HírTV, ma.hu,Figyelőnet). Kiderült, hogy engedély nélkül is lehet közlekedni, legalábbis egyes országokban, illetve, hogy a működési engedély hiánya bírsággal is szankcionálható. Közben az Magyar Vasúti Hivatal és a MÁV vezetői is igyekeztek megnyugtatni mindenkit, hogy valószínűleg lesz engedélye is az új vállalkozásnak, és látványos egyeztetések kezdődtek a tévé előtt. A Népszava már arról írt, hogy az államvasút legfeljebb pénzbírságra számíthat, ha nem szerzi meg időben az igazolásokat. (Fotó: Daisuke Ido)

Az Index szakértői június 13-án még azt írták, hogy "amúgy sem kell sietni, hiszen a személyszállítás liberalizációja az Európai Unióban amúgy is csak 5 év múlva fejeződik be, addig - vagyis amíg meg nem jelennek a tőkeerős konkurens személyszállító cégek - pedig lesz elég ideje a MÁV Startnak talpra állni". Ehhez képest június 20-án az Európai Parlament és a Tanács megegyezett arról, hogy a vasúti személyszállítás liberalizációjának első fázisát már két és fél év múlva be kell fejezni, a MÁV Startnak pedig 2009-től ugyanazokat az utasjogokat kell biztosítania, mint európai versenytársainak. A MÁV Startra három év múlva kemény verseny vár. (Fotó: Gerhard1962)

Nincsenek megjegyzések: