2005. március 18., péntek

Vasúti teleház

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium eMagyarország Pont pályázatához csatlakozva a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vasúti teleházak vasútállomásokon való létrehozásával hat Nógrád megyei település pályázatának előkészítésében nyújtott szakmai segítséget. A cél az volt, hogy a vasútállomás közösségi funkciója teret adjon az embereknek a társadalmi párbeszéd erősítésére. A pályázat után egy évvel a GKM tájékoztatást kért az érintett településektől, amely a MÁV projektben vállalt szerepére, az eMagyarország pontok forgalmára és azok fogadtatására vonatkozott.

2004. februárjában az Informatikai és Hírközlési Minisztérium az internet elterjedtség növelése és az esélyegyenlőség lehetőségének megteremtése érdekében az ország egész területén működő, az állampolgárok számára könnyen elérhető, megfizethető árú, kiszámítható minőségben szolgáltató közösségi internet-hozzáférési pontokat kívánt létrehozni, amelynek érdekében kiírta az eMagyarország Pont pályázatot. A programhoz kapcsolódva a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium térségi vasúti társaság létrehozása programjának részeként, annak szolgáltatásait is bővítendő a vasútállomásokon vasúti teleház létrehozásával 6 Nógrád megyei település (Szügy, Mohora, Őrhalom, Litke, Ludányhalászi, Hugyag) pályázatának előkészítésében nyújtott a GKM szakmai segítséget.

A cél az volt, hogy a vasútállomás közösségi funkciója és nyilvánossága teret adjon az embereknek a társadalmi párbeszéd erősítésére, a konstruktív gondolkodást és véleménynyilvánítás lehetőségét erősítse.

A pályázatok értékelése során mind a 6 település nyert az eMagyarország Pont keretében információtechnológiai eszközöket azaz 2 db számítógépet, valamint a cél érdekében a használathoz szükséges kommunikációs hálózat kiépítését.

A pályázat után majdnem egy évvel 2005 januárjában a GKM munkatársa tájékoztatást kért az érintett 6 településtől, az eMagyarország Pontok működéséről, valamint a pályázat sikeres elbírálása után történtekről, az alábbi kérdésekre keresvén választ:

- a MÁV mennyire vállalt szerepet a program megvalósulásában, az együttműködés mennyire volt sikeres?
- a létrejött eMagyarország Pont forgalmáról milyen statisztikák állnak rendelkezésre, ezek mit tartalmaznak? Használók számának alakulása naponta, a használók száma életkor szerint, az információtechnológiai eszközök használatának típusa/célja (Internet, szövegszerkesztés/levélírás, adatrögzítés/feldolgozás, elektronikus posta, nyomtatás, egyéb számítógéphasználat)
- milyen volt az eMagyarország Pont létrehozásának fogadtatása a faluban?

Szügy polgármestere a kérdésekre konkrét választ nem adott, de hangsúlyozta, hogy rendkívül közkedveltek a kapott eszközök.

Litkén a polgármester tájékoztatása szerint 2 gépet állítottak a rendszerbe, a kommunikációs hálózat is elkészült, azonban a vasúti társasággal nem tudtak megállapodni a vasútállomás átadásáról, ezért az eMagyarország Pont a polgármesteri hivatal egyik helységében lett kialakítva.

Mohorán a település jegyzője és polgármestere a pályázat beadása idején ugyan hangsúlyozta, hogy bármit megtesznek azért, hogy a vasútállomást olyan állapotba hozzák, hogy meg tudják valósítani a GKM által támogatott vasúti teleház létrehozását, azonban a pályázat elnyerése után nem sikerült a vasútállomáson megvalósítani az eMagyarország Pont működését, biztonságtechnikai okokból a település könyvtárában helyezték el a nyert 2 számítógépet.

Őrhalmon a polgármester tájékoztatása szerint a lakosság nagy érdeklődéssel fogadta az eMagyarország Pont létrehozását. Adataik alapján átlagban 11 fő/nap számítógéphasználót fogadott az intézmény. A MÁV nem vett részt az eMagyarország Pont programban, mert „a MÁV és az önkormányzat kapcsolata még mindig kezdeti stádiumban van”, ezért az idősek napközi otthonában helyezték el az eMagyarország Pontot, külön kérelmezték, hogy mégse a vasútállomáson működjön.

Hugyag község polgármestere másolatban eljuttatta az IHM-nek egy évvel ezelőtt címzett levelét, amelyben kérik, hogy a vasúi állomásépület helyett a falu központjában lévő középületben helyezhessék el a pályázaton elnyert számítógépeket. Kérésüket azzal indokolták, hogy „a lerobbant vasúti épületet forráshiányos önkormányzatuk nem tudta olyan állapotba hozni, amely alkalmassá tenné a pályázati célok kiterjesztését”.

Ludányhalászi önkormányzata e-mailben jelezte, hogy az eMagyarország Pont telepítési helye a Ludányhalászi Művelődési Ház lett, ahol „a megfelelő korszerűsítési munkálatok megtörténtek”.

Nincsenek megjegyzések: