2007. március 4., vasárnap

Búcsúzó járatok

Tizennégy mellékvonal elmentek a MÁV utolsó személyvonatai. A megjelenő sajtó- és politikai véleményeket folyamatosan szemlézzük.

Sajtószemle

Inforádió 14 mellékvonalon megszűnik a vasúti személyforgalom Vasárnaptól megszűnik a vasúti személyforgalom a MÁV 14 mellékvonalán. Ezeken a szakaszokon ezentúl autóbuszok közlekednek majd. Az intézkedés összesen 474 kilométer útvonalat érint.

HírTV Az SZDSZ büszkén vállalja a vasútvonalak megszüntetését Az SZDSZ egyetért a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium döntésével, hogy 14 veszteséges és kihasználatlan vasúti mellékvonalon a modernebb és kényelmesebb körülményeket lehetővé tevő autóbuszok végzik vasárnaptól a személyszállítást. Ezzel a lépéssel körülbelül 2 milliárd forintot takarít meg az állam az adófizetők pénzéből - áll az SZDSZ szombat délután kiadott közleményében. A környéken lakók óriási felbuzdulása közepette, jellemzően az átlagos utasszám 30-40-szerese kíséri utolsó útjára a vasárnaptól megszűnő 14 vasúti mellékvonal járatait.

HVG Online Gyurcsány „ne hívja magát pápai gyereknek” 2001 májusában, amikor a felújított pápai vasútállomást avattuk, nem gondoltuk volna, hogy néhány év multával itt két vasútvonal bezárásának, halálának leszünk a tanúi – mondta Fónagy János fideszes országgyűlési képviselő a demonstráción. Az Orbán-kormány egykori közlekedési minisztere szerint a vasúti szárnyvonalak bezárásának gazdasági indokai "egyszerűen nem igazak".

Magyar Nemzet Tüntettek: Gyurcsány ne hívja magát pápai gyereknek Demonstrációt tartott mintegy kétszáz ember a pápai vasútállomáson, a Pápa-Csorna és a Pápa-Tatabánya-alsó közötti vasúti szárnyvonalak megszüntetése miatt szombaton délután. Kovács Zoltán Pápa polgármestere arra szólította fel Gyurcsány Ferencet, hogy már ne hívja magát pápai gyereknek.

Magyar Nemzet 14 vasúti járat indult utolsó útjára Néma megemlékezéssel, csendes demonstrációval vagy éppen cigányzenével búcsúztak az emberek attól a 14 vasúti mellékvonaltól, amelyeken szombaton üzemzáráskor megszűnik a közlekedés. A résztvevők még utoljára felszálltak a járatokra, majd gyertyát gyújtottak az állomásokon.

Magyar Nemzet Kóka: Nem finanszírozhatóak a veszteséges mellékvonalak? Kiemelt téma volt a vasúti szárnyvonalak megszüntetése a parlamentben az interpellációs órában: a Fidesz arcpirítónak, az európai trenddel szembehelyezkedőnek nevezte a lépést, a közlekedési tárca vezetője viszont hangsúlyozta: a költségvetés képtelen tovább finanszírozni a veszteséges vonalak fenntartását.

Magyar Rádió Búcsú 14 vasúti mellékvonaltól Estig döcögnek még: üzemzárástól 14 vonalon úgymond ideiglenesen szünetelteti a MÁV a vonatközlekedést. A vasúttársaság által kihasználatlannak ítélt járatok helyett buszok viszik majd az utasokat.

Népszabadság Hazáig sírt a Zsuzsi vonat Vasárnaptól tizennégy vasúti vonalon állt le a személyszállítás, s buszok közlekednek a vonatok helyett. Az érintett településeken búcsúszertartást szerveztek, hogy egy utolsó vonatozással gyászolják a megszűnő járatokat.

[origó] Vasúti mellékvonalakat búcsúztattak - Demonstrációt tartott kétszáz ember a pápai vasútállomáson, a Pápa-Csorna és a Pápa-Tatabánya-alsó közötti vasúti szárnyvonalak megszüntetése miatt szombaton délután. A demonstrálók szerint a Gyurcsány-kormány vasútfejlesztést ígért, most mégis több vasúti vonalat szüntetnek meg.

[origó] Nem bíztak a buszokban a régi vonatosok Hétfőn csak kisebb problémákkal váltotta fel a busz a vonatokat a 14 megszüntetett vonalon. Ennek ellenére - legalábbis az [origo] által felkeresett tatabányai vonalon - alig volt utas az új buszjáratokon, mivel az emberek más megoldást választottak.

uno.hu Megszűnő vonatok - tüntetés Pápán. Háromszázan tüntettek szombat délután a pápai vasútállomáson két vonatuk, a csornai és a tatabányai megszüntetése miatt. A demonstráción Kovács Zoltán pápai polgármester azt mondta, mostantól busszal kétszer annyi lesz a menetidő, 20%-al többe kerül az utazás és több településen meg sem állnak majd a vonatpótlók.

uno.hu Megszűnő vonatok - utolsó útjukon nem kihasználatlanok. A környéken lakók óriási felbuzdulása közepette, jellemzően az átlagos utasszám 30-40-szerese kíséri utolsó útjára a vasárnaptól megszűnő 14 vasúti mellékvonal járatait - mondta el a Független Hírügynökségnek a csendes megemlékezést szervező Indóház vasúti magazin főszerkesztője, T. Hámori Ferenc.

Pártvélemények

SZDSZ: 2 milliárd forintot takarítunk meg a közösségi közlekedés reformjával - Az SZDSZ büszke arra, hogy egy liberális gazdasági és közlekedési miniszter irányítása alatt kerül sor a közösségi közlekedés reformjára. A közlekedés átfogó átalakításáról eddig minden közlekedési miniszter beszélt, de egyedül Kóka János látott neki a megvalósításának. Mi, liberálisok egyetértünk a gazdasági minisztérium döntésével, miszerint 14 veszteséges és kihasználatlan vasúti mellékvonalon a modernebb, kényelmesebb körülményeket biztosító autóbuszok végzik vasárnaptól a személyszállítást. Ezzel a lépéssel mintegy 2 milliárd forintot takarít meg az állam az adófizetők pénzéből.

Nemzetközi kitekintés, korábbi cikkeink

A mellékvonalakról Ausztriában, Wisconsinban, Illinoisban. Térségi vasúti modellek, a vonalvége probléma, kísérlet a mellékvonali állomások rehabilitációjára, és egy kapcsolódó sajtófotó-díj.

Nincsenek megjegyzések: